Search term

Renovatie stuwensemble Nederrijn en Lek Schaeffler levert pendelrollagers voor de stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein

Pressrelease Stage Image
Stuw Hagestein

01-03-2019 | Barneveld

  • Omvangrijke renovatie van de stuwen in Driel, Amerongen en Hagestein
  • Meer dan 600 onderdelen van Schaeffler werden in de stuwen ingebouwd
  • Schaeffler montagespecialisten ondersteunen ter plaatse

De stuwcomplexen bij Driel, Amerongen en Hagestein zijn meer dan 50 jaar in gebruik. Groot onderhoud is noodzakelijk. Voor de betreffende lagerpunten kreeg Schaeffler de opdracht om de lagers te leveren en te monteren. De eis van Rijkswaterstaat is dat de stuwen weer minimaal een levensduur van 50 jaar bereiken. Dit geldt dus ook voor de pendelrollagers die in de hoofddraaipunten van de halfronde vizierschuiven worden ingezet. Om vroegtijdige lageruitval door montagefouten te voorkomen, werd ervoor gekozen om de ondersteuning van de montagespecialisten (Richtmeisters) van Schaeffler in te roepen bij de montage en het afstellen van de lagers.

De stuwcomplexen bij Driel, Amerongen en Hagestein zijn belangrijk voor de waterhuishouding in heel Nederland. De stuw bij Driel regelt de verdeling van de waterafvoer tussen de IJssel richting IJsselmeer en de Nederrijn en de Lek richting zee, deze stuw wordt ook wel “de kraan van Nederland” genoemd.

Schaeffler pendelrollagers bewegen 270 ton

De stuwen zijn elk 23,20 meter hoog. Onderdeel van de stuw zijn de twee halfronde stalen vizierschuiven. Bij hoogwater staat de stuw open zodat het water vrij naar zee kan stromen. De scheepvaart heeft dan een vrije doorvaart. Bij laagwater worden de vizierschuiven neergelaten om de rivier af te sluiten. Het water wordt dan opgestuwd waardoor er meer water door de IJssel richting het IJsselmeer stroomt en de zoetwatervoorraad op peil blijft. Een vizierschuif weegt 270.000 kg.

Vier elektromotoren drijven de kabeltrommels aan voor het heffen van de vizierschijf binnen 2 à 2,5 uur.

Als de stuw gesloten is, maakt de sluis naast de stuw de passage van schepen mogelijk. Naast de vizierschuiven werden ook de kabels en het machinewerk vervangen.

Nauwe samenwerking tussen Schaeffler en Solidd Steel Structures

De pendelrollagers, met een boring van 560 mm, voor de hoofddraaipunten van de vizierschuiven werden door Schaeffler geleverd en gemonteerd bij de firma Solidd Steel Structures in Sumar (Fr). Solidd Steel Structures is partner van de hoofdaannemer Siemens Nederland. De montageprocedure werd vooraf in nauw overleg tussen Solidd Steel Structures en Schaeffler vastgelegd. De schuiven werden vervolgens in drie delen ter plekke bij de stuw gemonteerd. De kabeltrommel en de aandrijving van de vizierschijf werden voorzien van vier nieuwe pendelrollagers.

De (de-)montages werden begeleid door de monteurs van Schaeffler. In totaal levert Schaeffler meer dan 600 onderdelen voor deze renovatie. Het werd gecoördineerd door lokale Schaeffler-specialisten in samenwerking met montage-experts vanuit het hoofdkantoor in Schweinfurt en de specialisten van Solidd Steel Structures.

Publisher: Schaeffler Nederland B.V.
Country: Nederland

Related media

Terms of use for Schaeffler press pictures

Schaeffler press pictures may only be used for editorial purposes. Unless otherwise stated, all copyrights and rights of use and exploitation are owned by Schaeffler Technologies AG & Co. KG, Herzogenaurach (Germany) or by one of its affiliated companies. The reproduction and publication of Schaeffler press pictures is only permitted if the source is stated as follows: "Image: Schaeffler". The pictures may be used free of charge in such cases. The use of pictures for advertising or other commercial purposes, in particular their disclosure to third parties for commercial purposes, is hereby prohibited. Pictures may only be edited with the approval of Schaeffler.

We kindly request that a specimen copy be sent to us when Schaeffler press pictures are published in printed media (or a digital copy in the case of publication in electronic media). When using Schaeffler press pictures in films, please notify us and state the title of the film.

Use and utilization of Schaeffler press pictures is subject to the substantive laws of Germany without its conflict of law provisions. The place of competent jurisdiction shall be Nuremberg, Germany.

Postal adress:
Schaeffler Technologies AG & Co. KG
Corporate Communication
Industriestraße 1-3
91074 Herzogenaurach
Germany

presse@schaeffler.com

Downloads

Package (Press release + media)

Share Page

Schaeffler applies cookies to secure an optimal use. With the further use of this website you accept the application of cookies. More Information

Accepteren