Duurzaamheid
Duurzaamheid in al zijn facetten is een centraal onderdeel van onze bedrijfsstrategie. Als een toonaangevend bedrijf in motion-technologie beschouwt Schaeffler duurzaamheid als een allesomvattend en overkoepelend thema en neemt ecologische en sociale verantwoordelijkheid op zich door de gehele waardeketen. We willen deze uitdagingen samen met onze zakenpartners aangaan. Ons doel is het leveranciersnetwerk transparant te maken om risico's in een vroeg stadium te identificeren en tot een minimum te beperken. Op deze manier voldoen we ook samen aan de eisen en verwachtingen van onze klanten en andere stakeholders.
- Samen duurzaamheid in de toeleveringsketen bevorderen
- Gedragscode voor zakenpartners
- Zelfbeoordeling van duurzaamheid
- Omgaan met conflictmineralen en kritieke grondstoffen
- Beleid inzake mensenhandel
- Verklaring over het respecteren van mensenrechten
- Training en actiegids voor leveranciers van BMAS
- Maatschappelijk audits volgens RSCI- en RBA-normen
- Klimaatbescherming en energie-efficiëntie
- Carbon Border Adjustment Mechanism
Samen duurzaamheid in de toeleveringsketen bevorderen

Elke zakelijke relatie is gebaseerd op de verwachtingen die worden beschreven in de gedragscode voor zakenpartners.

Wij voeren een risicoanalyse uit van onze leveranciers op het gebied van duurzaamheid.

We verminderen de geïdentificeerde risico's door middel van wereldwijde normen, beoordelingen en audits.

Zelfevaluaties door onze leveranciers geven ons een gedetailleerder inzicht in hun duurzaamheidsprestaties.

Bij inkoopbeslissingen houden we rekening met duurzsam handelen door onze leveranciers.
Gedragscode voor zakenpartners
De inhoud die voor ons geldt binnen het kader van wettelijke vereisten en de verwachtingen van de maatschappij, moet ook aan u, onze zakenpartners worden gericht. Dit wordt gedaan door middel van onze gedragscode voor zakenpartners, waarvan de inhoud uitdrukkelijk wordt beschouwd als een algemene basis voor elke zakelijke relatie.

Zelfbeoordeling van duurzaamheid

Om de duurzaamheidsprestaties van geïdentificeerde leveranciers te begrijpen en te ontwikkelen, gebruiken we de gestandaardiseerde zelboordelingsenquête (Self-Assessment Questionnaire (SAQ)) voor duurzaamheid van het Drive Sustainability-initiatief. Leveranciers die voor dit doel zijn geselecteerd, ontvangen een uitnodiging via NQC Ltd. om de vragenlijst op het SupplierAssurance-platform in te vullen. Als uw bedrijf al is geregistreerd bij NQC Ltd., horen we dat graag van u, zodat we uw SAQ kunnen bekijken.
FAQ – Supplier Sustainability Self-Assessment Questionnaire (SAQ)
Richtlijn voor verbetering van SAQ-score
Deze richtlijn voorziet u van een aanpak voor de verbetering van uw SAQ-score en een model voor het prioriteren van onderwerpen.
Omgaan met conflictmineralen en kritieke grondstoffen
Schaeffler koopt betreffende mineralen niet direct in bij de waardecreatie, maar is zich ervan bewust dat er conflictmineralen kunnen voorkomen in de toeleveringsketen. Schaeffler eist daarom van zichzelf en zijn leveranciers dat alle producten van Schaeffler vrij zijn van mineralen waarvan de handel direct of indirect wordt aangewend voor de financiering van conflicten in staten of die afkomstig zijn uit mijnbouwactiviteiten in conflictgebieden of risicovolle gebieden.
Business Partner Code of Conduct
Tegen deze achtergrond vereist Schaeffler dat deze mineralen op verantwoorde wijze worden ingekocht in het leveranciersnetwerk en verwijst het naar de OESO-richtlijn "Due Diligence Guidance for Responsible Supply Chains of Minerals from Conflict Affected and High Risk Areas" voor deze vereiste.

Schaeffler verwacht van de leveranciers die als relevant voor het voorkomen van conflictmineralen worden aangemerkt, dat zij jaarlijks rapporteren over de aanwezigheid van conflictmineralen, met gebruik van het wereldwijd geaccepteerde formaat – RMI CMRT Reporting Template.
Procedure/process flow | Conflict Minerals & Critical Raw Materials Reporting
De nieuwste versie van de rapportagesjabloon kan altijd worden gedownload van de website van het Responsible Minerals Initiative - Conflict Minerals Reporting Template ( responsiblemineralsinitiative.org )
Beleid inzake mensenhandel

Bijna elk land ter wereld wordt getroffen door mensenhandel, of het nu gaat om het land van herkomst, doorreis of bestemming voor slachtoffers. Daarom besteedt Schaeffler Group speciale aandacht aan mensenhandel.
In het beleid inzake mensenhandel worden de fundamentele principes en maatregelen beschreven om dwangarbeid en mensenhandel te voorkomen. Het beleid is van toepassing op alle onderdelen van ons bedrijf. Wij verzoeken onze zakenpartners en hun toeleveringsketens om effectieve maatregelen te treffen om dwangarbeid en mensenhandel te voorkomen en om de effectiviteit ervan regelmatig te toetsen.
Verklaring over het respecteren van mensenrechten
Als internationaal opererende onderneming is Schaeffler zich bewust van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid en daarom onmiskenbaar toegewijd aan het respecteren van mensenrechten in de gehele waardeketen. Onze uitgebreide aanpak omvat niet alleen onze eigen bedrijfsactiviteiten, maar ook alle stakeholders in de waardeketen, zoals leveranciers en zakenpartners. Het doel is om eventuele schendingen te identificeren en deze aan te pakken met passende maatregelen - indien nodig, tot beëindiging van zakelijke relaties. De eigen vrijwillige verbintenis van het bedrijf, inclusief een beschrijving van de specifieke problemen, processen en maatregelen met betrekking tot mensenrechten, worden uiteengezet in de Verklaring van de Rechten van de Mens.
Training en actiegids voor leveranciers van BMAS
Continue gezamenlijke ontwikkeling kan alleen succesvol zijn als we een gemeenschappelijk begrip hebben van vereisten en de achtergrond ervan. Binnen het kader van de Duitse wet inzake verplichtingen inzake due diligence in de toeleveringsketen, is het uw gezamenlijke verantwoordelijkheid om dit gratis aanbod te gebruiken na registratie als leverancier van Schaeffler om meer inzicht te krijgen in de vereisten van Schaeffler.
Als verdere manier van gebruik zien we ook een doelgerichte bindende aanbeveling van deelname aan trainingen, bijvoorbeeld als we mogelijke verbeteringen zijn overeengekomen op basis van onze duurzaamheidsrisicoanalyse (risicoblootstelling of zelfboordelingsenquête duurzaamheid). De trainingen bevatten een eindtoets.
Als u gebruik wilt maken van ons gratis trainingsaanbod, neem dan contact op met purchasing-sustainability@schaeffler.com. Wij sturen u dan de informatie over hoe u zich kunt registreren.

Instructiehandleiding BMAS
De Automotive Industry Dialogue heeft de actierichtlijnen ontwikkeld voor de vijf kernelementen van due diligence voor mensenrechten (beleidsverklaring, risicoanalyse, maatstaven, rapportage en klachtenmechanisme).
Het zijn zelfstandige gidsen die volledig ingaan op de vereisten van het National Action Plan (NAP). Daarnaast wordt er rekening gehouden met de vereisten van de LkSG en worden deze afzonderlijk geïdentificeerd. De implementatiegerichte actiegidsen fungeren als toolbox en richtpunten in het individuele en doorlopende proces van de implementatie van due diligence voor mensenrechten.
De actie-instructies kunnen worden gedownload: Downloadinstructies
Maatschappelijk audits volgens RSCI- en RBA-normen

Schaeffler is lid van het Responsible Supply Chain Initiative (RSCI), een vrijwillige beoordelingsnorm die is ontwikkeld onder leiding van de VDA, de Duitse branchevereniging voor de automobielindustrie. Het bedrijf evalueert de conformiteit van een beoordeelde locatie met betrekking tot de RSCI-beoordelingsvereisten inzake maatschappelijke naleving, arbeidsveiligheid en milieubescherming
Het RSCI-programma is een gestandaardiseerd beoordelings- en uitwisselingsmechanisme voor het controleren van de prestaties op het gebied van maatschappelijke naleving in de toeleveringsketen van de automobielsector en voor wederzijdse erkenning van resultaten. Het is ontwikkeld op basis van de behoeften van de automobielindustrie, voor een meer gebruiksvriendelijke methode voor middelgrote en kleine bedrijven die ook streven naar meer duurzaamheid in hun toeleveringsketen.
Schaeffler is lid van het Responsible Supply Chain Initiative (RSCI), een vrijwillige beoordelingsnorm die is ontwikkeld onder leiding van de VDA, de Duitse branchevereniging voor de automobielindustrie. Het bedrijf evalueert de conformiteit van een beoordeelde locatie met betrekking tot de RSCI-beoordelingsvereisten inzake maatschappelijke naleving, arbeidsveiligheid en milieubescherming
Het RSCI-programma is een gestandaardiseerd beoordelings- en uitwisselingsmechanisme voor het controleren van de prestaties op het gebied van maatschappelijke naleving in de toeleveringsketen van de automobielsector en voor wederzijdse erkenning van resultaten. Het is ontwikkeld op basis van de behoeften van de automobielindustrie, voor een meer gebruiksvriendelijke methode voor middelgrote en kleine bedrijven die ook streven naar meer duurzaamheid in hun toeleveringsketen.
Registreer u via: RSCI-Online
Klimaatbescherming en energie-efficiëntie
Schaeffler richt zich op energie-efficiëntie, het gebruik van zelf opgewekte en aangeschafte duurzame energie, en maatregelen om de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen te maken. Met deze maatregelen ondersteunt Schaeffler haar klimaatbeschermingsdoelen en neemt verantwoordelijkheid jegens de samenleving en toekomstige generaties. Schaeffler beveelt aan dat haar zakenpartners wetenschappelijk onderbouwde doelen stellen om emissies te verminderen en over te schakelen naar duurzame energie, gedefinieerd in termen van tijd, en in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs. Naast de eigen activiteiten, zouden zakenpartners ook actie moeten ondernemen om decarbonisatie in hun leveringsketen te stimuleren.
In de onderstaande gids kunnen leveranciers meer informatie vinden over hoe ze de uitstoot effectief kunnen beheren en verminderen:

Berekening van emissies
Klimaatbescherming staat in nauwe relatie tot de hoeveelheid CO2e-emissies die in de atmosfeer wordt uitgestoten. Een aanzienlijk deel van de CO2e-emissies van onze producten wordt al in de toeleveringsketen veroorzaakt en wordt aangeduid als Scope 3 Upstream-emissies. We verwachten daarom van onze leveranciers dat zij in dit verband transparante en begrijpelijke informatie verstrekken.
In het Schaeffler PCF Framework for Suppliers zijn minimale vereisten en normen voor de berekening van de CO2-voetafdruk van producten uiteengezet op basis van ISO 14067.
De volgende Excel-sjabloon kan worden gebruikt als documentatie om details te verschaffen over de berekening van de CO2-voetafdruk van producten.
Duurzame elektriciteit
Voor Schaeffler vormt de inkoop en uitbreiding van de eigen productie van duurzame elektriciteit een belangrijke maatregel voor emissiereductie. Vanwege het grote potentieel van deze emissieverlagende maatregel moedigt de Schaeffler Groep haar leveranciers aan om over te gaan op 100% duurzame elektriciteit in hun productielocaties.
De leveranciersbrief over duurzame elektriciteit legt de achtergrond en details van deze initiatief uit.
De volgende trainingsslides bieden aanvullende informatie over dit onderwerp. Bij verdere vragen worden leveranciers verzocht contact op te nemen met hun respectievelijke inkoper bij Schaeffler.
Carbon Border Adjustment Mechanism

Op 17 mei 2023 implementeerde de Europese Unie het Carbon Border Adjustment Mechanism (“CBAM”), dat een CO2-heffing oplegt aan koolstofintensieve producten die in de EU worden geïmporteerd. Deze heffing komt overeen met de kosten die EU-fabrikanten maken binnen het emissiehandelssysteem. CBAM omvat producten zoals ijzer, staal, cement, aluminium, kunstmest, elektriciteit en waterstof. EU-importeurs moeten de hoeveelheden en de daarin vervatte broeikasgasemissies van deze goederen rapporteren en vervolgens de overeenkomstige CBAM-certificaten verkrijgen. Om aan zijn verplichtingen onder de CBAM-verordening te voldoen, is samenwerking met partners essentieel voor Schaeffler .
Bekijk de volgende richtlijn voor meer informatie over CBAM en onze processen: